Mardin Peksimet, Mardin Bakısma

2 reviews / Yorum Ekle
Mardin'in yöresel gıdalarından Arapça ismi ile ''Bakısma'' Türkçe ismi ile ''Peksimet'' iki defa pişirilmiş ekmek anlamına gelmektedir.

Ürün Ayrıntıları

Mardin Peksimet, Mardin Bakısma
Mardin Peksimet, Mardin Bakısma
Mardin Peksimet, Mardin Bakısma
Mardin'in yöresel gıdalarından Arapça ismi ile ''Bakısma'' Türkçe ismi ile ''Peksimet'' iki defa pişirilmiş ekmek anlamına gelmektedir. İki defa pişirilerek saklama süresi uzatılmaktadır. Peki sabah kahvaltıda taze ekmek yemek varken Mardin halkı neden kurutulmuş ekmeği tercih etmiştir? Bunun sebebi Mardin'de eskiden kışların çok sert geçmesi, kar yağışının bir metreyi geçmesi nedeniyle yolların kapanması, işyerlerinin açamaması fırınların kapalı olmasıydı. Mardin'li fırıncılar bakısmayı icad ederek kış aylarında halkın ekmek ihtiyacını karşılamışlardır. En az iki ay süre ile hiç bozulmadan tadını koruyan bakısma normal ekmek hamurunun iki defa kara fırında pişirilmesi ile yapılır. Bakısma yemeklerden önce bir tasa koyulmuş suya bir defa batırılarak ıslatılır ve ıslatılan bakısmalar temiz bir beze sarılarak bir 5 dk dinlendirilip yemeye hazır hale getirilir. ÜRÜNÜMÜZ TAM BUĞDAY UNUNDAN ÜRETİLMEKTEDİR.

Mardin Bakısma veya diğer adıyla Mardin Peksimet ekmeği nasıl yapılır?
Malzememiz:
1 su bardağı zeytinyağı
1 su bardağı yoğurt
1 su bardağı su
3 çay kaşığı tuz
1/2 çay kaşığı karabiber
1 çay kaşığı (tepeleme) karbonat
Aldığı kadar un (5 su bardağı kadar)
Yapılışı:Tüm malzememizi karıştırıp güzel bir hamur yapalım. Poğaça hamurundan biraz sert olacak.15 dakika dinlendirelim. Hamurumuzu yuvarlayarak uzatalım. Keskin bir bıçakla bir santim olacak şekilde dilimleyelim. 200 derece de üzeri hafif kızarana kadar pişirelim. Fırından çıkarıp dilimleri birbirinden ayıralım. Tepsiye dizip soğumasını bekleyelim. Soğuduktan sonra tekrar kuruyana kadar ve kızarmış rengini alana kadar pişirelim.
Afiyet olsun.

Mardin peksimet mardin bakisma

Mardin peksimet mardin bakisma

Mardin peksimet mardin bakısma

Mardin Peksimet Bakısma

Mardin Peksimet Bakısma


Benzer Ürünler

39458616843759389

Reviews